Alanları ayırmak için Türk evlerinden en güzel 6 fikir

Açık planlı yaşam alanları günümüzde yaygınlaştı. Kapısı olmayan ve antreden direkt geçilen salonlar, mutfakla bir olan yemek ve oturma odaları, hatta ebeveyn banyosu ile bir olan yatak odaları gibi. Açık planlı mekanlar her ne kadar şık ve ferah görünüm sağlasalar da, bazen mekanlar kurgusal olarak bi4rbirinden ayırma ihtiyacı duyuyoruz. Bunu içinse seperatör adını verdiğimiz bir düzeneğe ihtiyacımız oluyor.
Seperatörler bir yapının içinde bölümler oluşturmaya ve pratik bir şekilde blok alanları çoklu alanlara dönüştürmeye yararlar. Günümüzde bir çok farklı malzemeyle evlerden işyerlerine geniş kullanım olanağı sunan dekoratif seperatörler tasarlanmakta. Seperatör dendiğinde akla spesifik bir dekoratif ve işlevsel unsur gelse de, bugünkü yazımızda bu kelimeyi daha geniş anlamıyla ele aldık ve iki mekanı birbirinden ayırmak için ne gibi çalışmalar yapabileceğimizi inceledik. 
Hazırladığımız bu derlemede farklı stillerde dekore edilmiş mekanlarda seperatör kullanımlarına göz atıyoruz. Evinizde ihtiyacınız olan alanları şık bir biçimde yaratmak ve ayrıştırmak istediğiniz blok alanlarınızı ince bir dokunuşla belirlemek için örnekleri incelemeye hemen başlayabilirsiniz.

1. Yarım duvarla mekanları kurgusal olarak birbirinden ayırabilirsiniz



İlk fotoğrafımızda antenin, holün ve salonun bir arada olduğu blok bir alanın nasıl parçalara bölündüğünü görüyoruz. Açık planlı mekanlar geniş oldukları için ferahlık hissi verirler ancak pratikte bu alanları dekore etmek ve sıcak mekanlar oluşlturmak zor olabilir. Birbirinden oldukça farklı işlevleri olan bu tür mekanları ayırmanın ancak bunu yaparken de mekanın sağladığı ferahlık hissinden feragat etmemenin bir numaralı yolu yarım duvarlar ile alanları bölmektir. 

2. Ana giriş kapısına geometrik desenli ahşap seperatör

AÇAR MOBİLYA DEKORASYON – Seperötör: kırsal tarz tarz Koridor, Hol & Merdivenler

Bu seferki fotoğrafımız evin giriş bölümünden. Ana giriş kapısı ve antre ile holü birbirinden ayıran nacak bunu yaparken de mekanın daralıp karanlık olmasına mahal vermeyen güzel bir tasarım görüyoruz. Ülkmeizden bir mobilya firmasının imal ettiği ve ahşap karelerden oluşan ve hem rustik stile hem de modern stilere uyum sağlayan böyle bir seperatör de evin çeşitli alanlarında kullanılabilir.
3. Seperasyon için illa seperatör gerekmiyor!

İki mekanı birbirinden ayırlmak için mutlaka seperatör kullanmanız gerekmiyor. Oturma odası ile yemek odasını birbirinden sembolik olarak ayıracak dresuar tarzı bir parça da aynı zamanda depolama ünitesi olarak iş göreceği için oldukça kullanışlı olacaktır.

4. Tavandan tabana çubuklar şeklinde bir seperatör

Minimalist bir dekorasyon stili içinse tavandan tabana kadar uzanan çucuklar ile harika bir seperasyon yaratılabilir. Bu tarz sade bir seperatörün varlığı yokluğu bire olacak, mekanı temsili olarak bölmesine rağmen hiçbir şekilde ışığı bloke etmeyecektir.

5. Sırtı sırta iki mobilya; kanepe ve konsol

Vero Concept Architects – Karadavut Villa: modern tarz Oturma Odası
Kanepe arkasına yerleştireceğiniz bir dresuar ya da konsol ile yemek odası ile oturma odasını birbirinden ayırabilirsiniz. Kanepenin arkasına, kanepeyle sırt sırta gelecek şekilde bir dresuar ya da konsol yerleştirerek oturma odası ile yemek odasını görsel olarak birbirinden ayırabilirsiniz. Sırt sırta duran bu iki mobilya parçası aynı zamanda seperatör görevi de görmüş olacaktır.

6. Klasik stil için pirinçten bir seperasyon çalışması

PS MİMARLIK – NEWTOUCH: klasik tarz tarz Kış Bahçesi

Klasik stil bir dekorasyon içinse pirinçten bir seperasyon çalışması yaptırılabilir. Bu örnekte de diğer örneklerde gördüğümüz prensibe tanık oluyoruz; mekan sembolik olarak bölünüyor ancak seperatör ışığı geçirdiği için alanlarda herhangi bir kararma ve kasvete neden olmuyor.
İçerik homify den elde edilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye de Yapı Market Pazarı

Doğal Taşların Kullanım Alanları ve Satış Yerleri

Az masrafla bahçenizde yapabileceğiniz 8 düzenleme önerisi