Banyo Tasarımında Mükemmeliyetçilik..

Bir banyoyu mükemmel yapan nedir?

“Mükemmel banyo” aslında oldukça subjektif bir konu, çünkü her insanın kafasındaki mükemmel banyo fikri farklı olabilir. Buna karşın özellikle yenileme çalışmaları biraz göz korkutucu olabilse de, birkaç basit kuralı izlerseniz hayalinizdeki banyoya ulaşabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi burada da kendi tarzınız ve nasıl bir banyo istediğiniz üzerine düşünmenizi tavsiye ediyoruz. Ama her şeyden önce, banyonuzun ölçülerine ve fiziki koşullarına, daha doğrusu resmin tamamına hakim olmanız gerekiyor. Banyonuzu ister yeni bir güne hazırlanmak, ister rutinden çıkıp biraz rahatlamak ya da yoğun bir günün stresini atmak için yenilemek isteyin, sonuçta orası huzurun ve kendinize ayırdığınız vaktin tapınağı olmalıdır. Kafanızda bir konsept ya da tasarım oluşturmadan önce, banyo döşerken tam olarak neyi gerçekleştirmek istediğinize karar verin. Bir parça sükunet ve dinginlik mi? Ya da belki kendinizi ifade ettiğiniz ve yaratıcılığınızı konuşturduğunuz bir sığınak?

Banyo için yeni ve esinleyici fikirleri nereden bulabilirim? 

Modernden klasiğe, eklektikten minimaliste, web sitemizin banyo bölümünde size ilham verecek her türden banyo fikri bulabilirsiniz. Sevdiğiniz bir banyo gördüğünüzde, fotoğrafını tek tıkla yeni fikirler bölümünüze ekleyebilirsiniz. Homify'daki yeni fikirler bölümü, bir tür albüm gibidir. Size ilham ve fikir veren görselleri derleyebileceğiniz ve istediğiniz zaman güncelleyebileceğiniz son derece kolay bir yoldur bu. Yalnızca bu kadar da değil, dilerseniz her bir görsele notlar iliştirebilir, ilgili bahçede neyi beğendiğinizi hatırlamak için etiketler kullanabilirsiniz. Yeni fikirleriniz daima elinizin altında olması için profilinizde saklanır.

Banyomu nasıl tasarlamalıyım? 

Banyo tadilatına hazırlanıyorsanız, banyonuz için tercih edebileceğiniz çok çeşitli tarz ve temalar mevcut. Hatta bu seçenekler size fazla bile gelebilir! Pek çok ürünün düzgün bir şekilde depolanması gerekebileceği için, bir banyo işlevsel ve pratik olmalıdır. Bir tarzda karar kıldıktan sonra, duvar ve zemin kaplamalarını göz önünde bulundurarak tercihler yapmanız daha doğru olacaktır. İddialı ve parlak renkler mi istiyorsunuz, yoksa daha pastel tonlarda basit bir palet mi tercih edersiniz? Ayrıca duş sistemleri, duş tekneleri ve küvetleri de düşünmelisiniz. Yalnızca bir duşakabinle mi yetineceksiniz yoksa küvetle birleşik bir duş mu istersiniz? Ya da ayrı ayrı birer küvet ve duş da kullanabilirsiniz. Başlangıçta ne istediğinize ne kadar doğru karar verirseniz, uygulama aşaması da o kadar randımanlı olacaktır.

Banyomda hangi renkleri kullanmalıyım? 

İlk iş olarak havlu ve paspaslarda acele kararlar vermeden önce, banyonuzdaki daha geniş unsurlarda hangi renklerin olduğuna dikkat etmelisiniz. Banyo düzenlemesinde seçeceğiniz renklerin toplamda banyonuzun ambiyansını ve ruhunu etkileyeceğini unutmayın. Pek çok evsahibi için beyaz ilk akla gelen seçenektir. Diğer renklerle birlikte kullanılabilmesi de bunda önemli bir etken. Örneğin siyahla birlikte kullanıldığında dramatik ve romantik bir atmosfer yaratabilir. Maviyle birlikte ise maceraperest bir okyanus havası yaratacaktır. Ayrıca banyonuza gelen doğal ışığı da hesaba katmalısınız. Aksi halde seçtiğiniz rengin uygulamadan sonra çok boğucu gelmesi gibi sürpriz bir sonuçla karşılaşabilirsiniz. Genel bir kural olarak koyu veya parlak renkler küçük banyolarda kullanılmamalıdır. Küçük banyo aksesuarları bunun istisnasıdır.  

Duvarlarda ve zeminlerde ne tercih etmeliyim? 

Çoğu evsahibi banyo zeminleri için yalnızca fayans çeşitlerini araştırır. Aslında banyo zemini için başka seçenekler de vardır. Zeminden tavana kadar fayans kaplaması son yıllarda popülerlik kazandı. Çünkü birkaç yılda bir yenilenmesi gereken boyaya göre hem bakımı hem de temizliği daha kolay. Fakat zemin için bugünlerde tek seçeneğiniz fayanslar değil. Ahşap ve beton da çekici ve bakımı kolay malzemelerdir.  Üstelik banyonuza bütünüyle farklı bir hava katarlar. Minimal bir banyo tasarımı arzulayanlar için özellikle beton mükemmel bir seçenektir. Daha klasik, rüstik temalardan hoşlananlar ise ahşap tercih edebilirler. Elbette her iki zemin çeşidi de evinizin diğer bölümlerine de kolaylıkla uygulanabilir. Bu arada banyo duvar kağıtları da bu sıralar büyük bir geri dönüş yaptı. Suya ve neme dayanıklı yeni nesil banyo duvar kağıtları da duvar kaplamanız için ilginç bir seçenek olabilir. Peki ya banyo aksesuarları? Banyo aksesuarları banyonuzun havasını belirleyen ama ondan da önce işlevsel olması gereken unsurlardır. Zamanla modası geçecek büyük değişimler için finansal bir yükün altına girmeden veya fazla bir alan harcama zorunluluğu olmadan kişiliğinizi yansıtmak için banyo aksesuarları çok yararlıdır. Deniz kabukları, renkli sabunlar ve desenli perdeler, banyonuza biraz renk ve hatta koku eklemek için harika eklemeler olabilir. Ya da teknoloji bağımlısı iseniz en son çıkan ses sistemlerine sahip yeni bir LCD televizyon bile bir banyo aksesuarı olabilir. Sizi sınırlayacak tek şey yaratıcılığınız.

Banyo aydınlatmalarını seçerken neleri göz önünde bulundurmalıyım? 

Yeni bir banyo tasarlarken, uygun aydınlatma elemanlarını seçmek, tercih edeceğiniz dekorasyon kadar önemlidir. Bu, kesinlikle en sona bırakmak istemeyeceğiniz bir karardır. Sıcak veya soğuk bir aydınlatma tercih etmeniz, banyonuzun havasını doğrudan etkileyecek bir seçimdir. Ayrıca satın alacağınız aydınlatma elemanları da bu kararınıza bağlıdır. Bugünlerde duvara veya tavana monte edilmiş endirekt aydınlatma elemanları oldukça revaçta. Aynı zamanda temizlik ve bakım kolaylıkları ile de ön plandalar. Banyo aynanızın çevresine veya çok daha mükemmel bir görüntü için aynanızın arkasına ışıklar yerleştirmeniz de seçenekleriniz arasında.

Mükemmel bir banyoyu nasıl planlayabilirim? 

Banyonuzu planlamaya başlamadan önce, düzenli olarak kaç kişinin bu banyoyu kullanacağını akılda tutmalısınız. Lavabo ve dolapların çocukların erişebilmesi için alçak mı tasarlanmalı, yoksa tam tersine, erişememeleri için mi konumlandırılmalı? Şimdilerde kullanıcıların boylarına göre kendilerini adapte edebilen son derece akıllı tasarımlar mevcut. Banyo tasarımcıları su ve atık su bağlantılarını, ve eğer pencere yoksa havalandırma noktalarını çok başarılı bir şekilde yerleştirebiliyorlar. 

En popüler banyo dekorasyon fikirleri nelerdir? 

Eklektik banyolar 
Basit banyolardan sıkıldıysanız, eklektik banyolar sizin için mükemmel bir seçenek olabilir. Renk, biçim ve desenlerin nasıl olacağı, yalnızca hayalgücünüze bağlıdır. Denge ve uyum aramamalısınız. Zira bu tarzdaki banyolarda hedef tarz sahibi uyumsuzluklar yakalamaktır. Tek kuralınız şu, ne kadar renkli ve ne kadar iddialı olursa o kadar iyi!
Minimal banyolar 
Minimalizmde temiz hatlar ve basit bir renk paleti tercihi önem taşır. Bu yüzden minimalist banyo tasarlarken aklınızdaki temayı olabildiğince geri planda tutmaya çalışın. Mottonuz, “Az, daha çoktur” olsun. Banyo dolaplarınızı düzenli olarak elden geçirip eski ve kullanılmayan eşyaları depolamadığınızdan emin olmak iyi bir fikir olabilir. Bu yüzden de yıllar boyu topladığınız eşyalar için geniş bir depolama alanına sahip olmak hayati önem taşır. Duvarlar ve zemin için de dayanıklı ve nötr tonlar doğru bir tercih olacaktır. Kullanacağınız materyal ise şahsi zevkinize kalmış.
Modern banyolar 
Modern bir banyo renkli, sade ya da bu ikisinin arasında herhangi bir yerde olabilir. Buna karşın, “modern” olarak tanımlanabilmesi için güncel trendleri yakalamak zorundadır. Bu tarzda bir modern banyo tercih edecekler, trendlerdeki değişime göre banyolarını tekrar değiştirmeye istekli olmalıdır. Bu yüzden de banyonuzda büyük eşyaların sade olması tercih sebebi olabilir. Küçük dekoratif unsurlarla yeni modalara uyum sağlamak çok daha kolay olacaktır.
Kırsal tarzda banyolar 
Country/kır tarzı banyolar, çiçek desenleri, yumuşak kenarlı biçimler ve taze çiçekler yardımıyla sıcak ve konforlu bir ortam sunarlar. Kırsal banyolarda bu tarzda dekoratif unsurlar çok önemlidir. Ama aşırıya kaçmamaya da dikkat edin. Bambu iskemleler, fırfırlı perdeler ve zeminde, duvarda ya da mobilyalarda kullanacağınız bej ve pastel renkler, her gün taşrada bir pansiyonda geçiriyormuş hissi yaşamanız için akla gelen ilk yöntemlerdir.
Rustik banyolar 
Rustik banyolar ahşap düşkünlüğü olanlar için çok uygundur. İster tavanda isterse klozet kapağında olsun, sıcak bir malzeme tercihi, country tarzı bir ev tasarımının çok önemli bir parçasıdır. Rustik banyolarda ayaklı küvetlere, boynuz tarzı aksesuarlara ve kirli çamaşırlar yahut saksı çiçekleri için kullanılan alüminyum kovalara sık rastlanır. Sonuçta hangi tarzı seçerseniz seçin, tercihiniz mutlaka evinizin geri kalanı ve elbette kişiliğinizle uyumlu olmalıdır.

Peki ya küçük bir banyom varsa? 

Sakin olun, bu bölümde küçük banyolar için de pek çok fikir bulacaksınız! Boyutlar için endişelenmenize gerek yok, çünkü her zaman denildiği gibi, “önemli olan alanın büyüklüğü değil, onu nasıl kullandığınızdır”. Küçük bir banyo tasarlarken bir parça daha yaratıcı ve becerikli olmanız gerekebilir. Çünkü tasarıma başlamadan önce eşyaların yerleşimi ve doğal ışığın kullanımı üzerine de düşünmeniz gerekir. Kozmetik ve temizlik ürünleri vazgeçemeyeceğimiz şeylerdir, bu yüzden en baştan alan sıkıntısı çekiyorsanız duvara monte bir aynalı dolapla bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Genel bir kural olarak, renk paletinizi ve dekorasyon tercihlerinizi çok fazla ön plana çıkarmamaya çalışın ve dikkatinizi ışığın doğru kullanımı ve uzamsal yerleşime odaklayın.

Bir banyonun şeklini nasıl değiştirebilirim? 

Bir banyoyu yenilemek her zaman bütçeyle ilgili bir meseledir. Bu yüzden öncelikle ne kadar para harcayabileceğinize ve bu parayla ne oranda bir değişim yapabileceğinize karar vermeniz en doğrusu olacaktır. Birkaç küçük değişim yeterli olacak mı yoksa artık eskimiş olan banyonun bütünüyle yenilenmesi mi gerekiyor? Duş, lavabo, küvet ve tuvalet gibi parçaların değişimi zor ve pahalı olabilir. Ama küçük gibi görünen değişikliklerin bile büyük etkiler yapabileceğini unutmayın. Örneğin eski duş perdenizden kurtulmak ya da yeni bir lavabo dolabı yapmakla başlamamanız için hiçbir sebep yok. Aydınlatma da bir banyonun havasını kayda değer ölçüde değiştirebilecek unsurlardan biridir. Banyonuza sakin ve huzurlu bir hava vermek için endirekt veya şiddeti ayarlanabilir aydınlatmalar tercih edebilirsiniz.
Banyo tasarım fikirleriniz için,Kepez Yapı Market Eryaman Ankara şubesinde istediğiniz tarzı kolayca bulmanız, mümkün. 
Bu arad hemen yanındaki Koçtraş ve Tekzene de uğrayabilirisniz.
(Yazılar Homify Sitesinden Alınmıştır.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye de Yapı Market Pazarı

Doğal Taşların Kullanım Alanları ve Satış Yerleri

Az masrafla bahçenizde yapabileceğiniz 8 düzenleme önerisi