Yapı market sektöründe neler oluyor?

Gıda perakendeciliği olduğu kadar yapı marketçiliği sektörünü de çok yakından izliyorum. Perakende yazarlığına başladığım 1990 yılından bu yana birçok yapı market yöneticisiyle tanıştım, sohbetler edip haberlerini yaptım. Gıda perakendeciliğiyle birlikte yapı market pazarı da ülkemizde çok hızlı büyüdü ve gelişti. Yabancı oyuncular ülkemize geldi. Türkiye’de ilk yapı market yatırımı Okumuş Holding tarafından Kağıthane’de AS 2000 adıyla gerçekleşti ama çok kısa ömürlü oldu. En ciddi yatırımı ise kapanan Belpa’nın yerine açılan Götzen Yapı Market yaptı. O’nu Planet, Bauhaus, Mr. Bricolage, Stok, Praktiker, Baumax, Koçtaş ve Banio izledi. Bu zincirlerin içinde sadece Bauhaus, Banio ve Koçtaş kaldı. Götzen ise Almanya’da yaşadığı kriz nedeniyle mağazalarını Tekzen’e devrederek ülkeden çıktı. Koçtaş ise İngiliz Kingfisher ile ortak oldu. En başarılı yerli zincir olarak Tekzen aldı başını gitti, yurt dışı yatırımları yaptı. Ülkenin gururu oldu.
Cengiz Çambel
Retail Türkiye
Tekzenin yerli sermaye olarak ilerlemesi,birçok yerel yapı markete örnek olabilecek niteliktedir. Her ilde yerel nalbur ve inşaat malzemeleleri satıcıları gelişen sektör şartlarına kendilerini uyarlamak durumundadır. 
Bu durumuma bir örnek vermek gerekirse,Ankara da ki yerel oyunculardan Kepez Yapı Market 2000 m2 lik bir alanda Türkiyenin ilk yerel outlet yapı marketini açtı.
Seramiksan markasının bayiliğini, yapan Kepez Yapı Market, seramik ve banyo showroomu ile yapı marketi kombine ederek yapı market kavramına yeni bir yorum getirmişi oldu.
Seramiksan, Vitra, Artema, Adell, Bocchi, Turkuaz Seramik, Orka Banyo, Teka Ankastre gibi markalarda uygun fiyatlarla mağazadaki yerini almış durumda.
www.kepezyapimarket.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye de Yapı Market Pazarı

Doğal Taşların Kullanım Alanları ve Satış Yerleri

Az masrafla bahçenizde yapabileceğiniz 8 düzenleme önerisi